вторник, 18 октомври 2016 г.

Как да изберем ергономичен матрак

Мнозина смятат, че твърдостта на ортопедичния матрак е източник и основа за благосъстоянието на гръбначния стълб и качеството на почивка, но последните научни изследвания показаха, че в основата на здравето на гръбначния стълб, ставите и кръвната циркулация е добре за вас разпределение на телесното тегло, пожситимо чрез използването на ергономичните матраци.

Ние прекарваме една трета от живота ни спейки. Сънят е най-добрата панацея за презареждането, облекчаването на напрежението в мускулите, поддържането на ефективен метаболизъм и предоставяне на нова енергия на ума.

Да се спи спокойно  обаче  не е лесно: има много външни влияния, които могат да съсипят съня ви и най-вече един от тях е  не особено подходящият матрак. Днес ергономичните модели претърпяват бързото навлизане на пазара, благодарение на своите характеристики. Нeка разгледаме основните:

Характеристики:
Който в днешно време купува легло се намира пред една фалшива алтернатива:  ортопедичен матрак (може би с данъчно облекчение) или ергономичен матрак?  Първите модели се характеризират с определена твърдост и са направени са много традиционни или с отделени  пружини. В миналото твърдостта на матрака е била свързана с подобрената му способност да подпомага грабвания стълб и да намалява болката при ставни заболявания, гръбначния стълб, ломбрната област или врата.

Едни изследвания, направени от американския университет Айова установиха, че за една вечерна почивка с един намален брой минисъбуждания, е необходим един ергономичен матрак, един труден за обозначаване термин, повърхност, която е способна да се адаптира към формата на тялото.

Този тип структура, моделирана според физиологичните извивки на тялото намалява, съществено всеки от хипер зоните под налягане. Лежането неподвижно на тези матраци позволява  първо по-добра мускулна релаксация, особено за тези, които страдат от гръбначни заболявания като дискова херния и второ подобрява кръвообращението.

Ергономичните модели се правят от иновативни материали. Най-широко разпространен е матракът с мемори пяна – твърд и ергономичен в същото време  виско-еластичен. В същността си това е синтетичен каучук, който се придържа напълно към тялото, оказвайки му опора.Друг много ценен материал е латексът: по-тежък от мемори пяна,  дишащ, свеж, против акари материал, който е считан за най-добрият ергономичн материал.  Идеален е за тези,които страдат от алергии към акари, но трябва да се избягва, разбира се, в случай на алергия към латекс.

Няма коментари:

Публикуване на коментар